extend در پارتیشن استاندارد
به طور کلی ما دو نوع پارتیشن بندی LVM و Standard داریم که نحوه کار با lvm در این مطلب در مورد آن صحبت شد. نوع دیگر پارتیشن بندی که زیاد هم استفاده می شود استاندارد است. در پارتیشن استاندارد دست ما برای انجام تغییرات زیاد باز نیست پس تنظیمات زیاد و پیچیده ای هم ندارد.
نحوه اکستند فضا
در این مثال ما یک دیسک 60 گیگابایتی داریم اما با استفاده از دستور df -h متوجه می شویم که پارتیشن روت 20 گیگ فضا دارد و ما باید 40 گیگ بقیه را اکستند کنیم. برای درک بهتر سناریو می توانید از تصویر زیر استفاده کنید:
برای این کار ما از fdisk یا parted می توانیم استفاده کنیم که در این مطلب از parted استفاده می کنیم.
پس از تایپ parted ، با استفاده از دستور print یا p مشخصات دقیق پارتیشن ها را مشاهده می کنیم. هر پارتیشن شماره مشخص خود را دارد. با اجرا rm نرم افزار شماره پارتیشن مورد نظر برای حذف را می پرسد که در این مثال چون می خواهیم فضا را روت یا همان پارتیشن 2 اضافه کنیم باید ابتدا پارتیشن 3 را حذف کنیم پس 3 را وارد می کنیم. سپس با دستور q از نرم افزار خارج می شویم.
در این مرحله ما با استفاده از growpart فضای موجود را به اخرین دیسک یعنی 2 اضافه می کنیم. دستور به صورت زیر هست:
growpart /dev/sda 2
اگر lsblk بگیریم باید فضا اضافه شده باشد. در پایان هم باید فایل سیستم را با توجه به فایل سیستم موجود اصلاح کنیم. برای مشاهده فایل سیستم از دستور blkid می توانیم استفاده کنیم و با توجه به نوع آن یکی از دستورات زیر را اجرا کنیم:
ext4:
Resize2fs /dev/sda2
xfs:
Xfs_growfs /dev/sda2
با دستور df -h باید ما بتوانیم فضای اضافه شده را مشاهده کنیم.
توجه: بیشتر موارد مشاهده شده در پارتیشن استاندارد به این صورت است که مثلا کاربر 50 گیگ برای روت داشته است و 30 گیگ دیگر فضا تهیه کرده است. این 30 گیگ به جای اینکه به پارتیشن 2 (همان روت) اضافه شود پارتیشن جدید مثلا sda3 ایجاد می شود و به ان اضافه می شود. در این حالت بدون نیاز به بکاپ می توانیم مستقیما پارتیشن 3 را مستقیما حذف کنیم و مراحل بالا را انجام دهیم.
ضمنا در صورت اینکه بخواهید در مورد نرم افزار parted مطالعه بیشتری داشته باشید این لینک اموزش مناسبی برای این کار است.
Config Plus » extend در پارتیشن استاندارد